I klippet kan du se hur medelårstemperaturen såg ut vid mätstationen närmast dig. Foto: SVT

Värmerekord i Värmland förra året

Uppdaterad
Publicerad

2020 började med värmerekord och året fortsatte i stort på samma sätt i hela landet. I Värmland blev det värmerekord vid samtliga väderstationer, enligt data från SMHI.

Årsmedeltemperaturerna i landet 2020 låg i allmänhet på mellan 2-3,5 grader över det normala, enligt Nyhetsbyrån Siren.

– Det här ligger väl i linje med en utveckling som vi har förväntat oss. På sikt kommer vi att få fler rekordår som slår även det här årets värden, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, till Siren.

8,4 grader

I Värmland hade Karlstad den högsta årsmedeltemperaturen i länet med 8,4 grader i fjol. Det är en ökning med 2,9 grader jämfört med normala 5,5 grader. (Uppmätt mellan åren 1961-1990).

Steg mest i Gustavsfors

Mest steg dock temperaturen i fjol i Värmland i Gustavsfors utanför Hagfors, där var medeltemperaturen 6,8 grader vilket kan jämföras med en normaltemperatur på 3,2 grader.

Enligt Erik Kjellström är det alltid är svårt att dra några långtgående slutsatser av vädret under en enskild period vid ett avgränsat område som Sverige. Men den globala trenden mot ett allt varmare klimat över tid är obestridlig.

Mätstationerna i länet finns vid Karlstads flygplats, i Blomskog, Gustavsfors, Arvika och i Östmark.

Fakta årsvädret 2020:

Årsmedeltemperatur för riket: 7,6 grader (tidigare högsta värde 6,9 grader)

Högsta uppmätta temperatur: 34,0 grader på Skellefteå flygplats den 25 juni

Lägsta uppmätta temperatur: – 36,4 grader i Nikkaloukta den 20 februari

Mest nederbörd under året: 1530 mm i Källsjö, Halland

Minst nederbörd under året: Abisko, 382 mm

Mest soltimmar: Svenska Högarna, 2372 timmar

Minst soltimmar: Tarfala, 1079 timmar

* Observera att statistiken ovan gäller samtliga SMHI:s stationer, inte bara de med långa mätserier som bifogas med detta utskick. Med normalvärde avses referensperioden 1961-1990.

Källa: Sirén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.