Foto: SVT

Värmland får hjälpgrupp mot spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

I januari startar Spelberoendes riksförbund en lokalförening i Karlstad. De märker av ett ökat tryck på sin hemsida, särskilt efter storhelgerna är det många som hör av sig och vill ha hjälp att bli av med sitt spelberoende.

– Det är många som tror att de är ensamma, men det stämmer inte. Vi är många som har gått igenom samma sak, säger Henrik Armus, ordförande i Spelberoendes riksförbund.

En del har helt enkelt för mycket tid över under ledigheten, andra spenderar för mycket pengar på julklappar och vill vinna tillbaka slantarna.

De som vänder sig till Spelberoendes riksförbund har en sak gemensamt; de eller någon de känner har fått problem på grund av sitt spelande – och det handlar inte bara om att stora summor pengar har gått upp i rök.

– Det kan även handla om relationer, men framför allt handlar det om tid. Man kanske sitter uppe och spelar dygnet runt, eller så tar spelet över alla ens vanor. Man kanske borde göra annat i livet, säger Henrik Armus, ordförande i Spelberoendes riksförbund.

Stort behov av hjälp

Men det finns hjälp att få. Från och med januari öppnar riksförbundet en lokalförening i Karlstad, dit både spelare och anhöriga kan vända sig och delta i självhjälpsgrupper. Anledningen är att de märkt att fler och fler värmlänningar söker sig till deras hemsida.

– Vi har följt trafiken på vår hemsida och vår bedömning är att det finns ett stort behov av hjälp i det här länet.

Vad tror du att det beror på?

– Det är en bra fråga. Ni har ju en travbana, det brukar alltid dra till sig problem. Men sedan har ni också hockey och SHL, tidigare har ni haft bandy, och det är riskfaktorer för spelberoende, säger Henrik Armus.

FAKTA SPELBEROENDE

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste undersökning från december 2018 har fyra procent av befolkningen mellan 16 och 84 år ett riskabelt spelande. Resultatet är oförändrat sedan mätningarna började 2014. Riskabelt spelande innebär att handlingen har medfört en eller flera negativa konsekvenser.

Fler män än kvinnor har problem med spelandet. Två procent av kvinnorna och sex procent av männen har ett riskabelt spelande.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.