Foto: SVT

Värmland inför digitala läkarbesök

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen införde Landstinget i Värmland så kallade digitala vårdmöten. Det innebär att patienter kan göra en undersökning med en läkare utan att någonsin lämna hemmet..

Landstinget i Värmland är ett av de första i Sverige som erbjuder digitala vårdmöten. Patientavgiften för ett digtalt vårdmöte är 200 kronor och läkaren patienten får träffa digitalt kan vid behov remittera vidare, beskriva läkemedel eller ge egenvårdsråd, precis som på en vanlig vårdcentral.

– Tanken är att man börjar sitt vårdmöte genom att svara på ett antal frågor i appen, och kanske bifoga någon bild. Det är väldigt uppskattat av mig som läkare, för då får man som patient mer tid att tänka på vad som faktiskt är problemet, säger Johan Flodin, läkare.

Räcker inte till allt

Det går att boka en tid, eller ställa sig i kö för drop-in. Digitala vårdmöten ska inte användas för akuta tillstånd eller besvär som behöver undersökas med fysisk undersökning eller provtagning.

– Vi kan göra mycket genom samtalet, men vi kan inte göra allt. Det är vi också mycket tydliga med, och i så fall får vi hänvisa vidare, säger Johan Flodin.

”Det finns alltid risker med allting”

De digitala mötena kräver en del teknisk kunskap, som kanske inte alla som behöver vård besitter. Men Marianne Utterdahl, ordförande i psykiatri- och primärvårdsutskottet, ser annorlunda på saken.

– Jag tror att vi ska omvärdera den här generella bilden av att pensionärer inte använder modern teknik. En del är nyfikna på tekniken, för då slipper de de besvärliga resorna som kan vara annars, säger

Om det blir fler läkare som sitter och tar samtal digitalt, kommer det vara färre läkare som jobbar med att fysiskt ta emot patienter?

– Vi ska ha så många vårdpersonal som vi behöver för att kunna erbjuda en tillgänglig vård. Det finns alltid risker med allting, men den nya patientlagen säger att patienten ska kunna vara med och utforma sin egen vård på ett större sätt, säger Marianne Utterdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.