Mer än var fjärde person som väntar på en operation i Sverige har fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt statistik från SKL. Foto: SVT

Värmland klarar inte vårdgarantin

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som väntar på en operation i Värmland har fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt statistik från SKL.

Landstingen i norra Sverige är sämst på att leva upp till lagen.

Fyra av de fem landstingen i Norrland – Jämtland Härjedalen, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg, hamnar i den absoluta botten av listan på hur många patienter som fått vänta längre än 90 dagar, enligt den färskaste statistiken från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som visar en lägesbild för mars 2018.

Norrbotten skiljer ut sig från de andra Norrlandslänen genom att hamna precis på snittet för riket, med 27 procent av patienterna som väntat för länge. I hela Sverige handlade det om drygt 33 000 patienter i mars månad som fått vänta längre än den lagstadgade vårdgarantin, som Ekot i Sveriges Radio var först med att berätta.

Siffrorna var i mars i år något bättre än under årets första två månader, men sämre än i mars 2017.

-Det är dels vårdplatser att vårdas på efter operationen, och sedan är det bristen på personal på operationsavdelningarna. Operationssköterskor är ju en extrem bristvara, säger Sven Oredsson, läkare och medicinsk rådgivare åt Region Skåne, till Ekot.

Så lång är väntetiden i landstingen

Patienter ska inte behöva vänta längre än 90 dagar på en behandling sedan ett besluts fattats.

Vårdgarantin är en del av patientlagen sedan 2015, och var tidigare en del av hälso- och sjukvårdslagen.

Om patienten inte kan få en tid inom 90 dagar ska den informeras om det och erbjudas vård hos en annan vårdgivare där väntetiden är kortare.

Källa: vantetider.se (SKL)

Fakta: Landstingen och vårdgarantin

Andelen patienter, i procent, i respektive landsting som väntat längre än 90 dagar på behandling i mars 2018.

Jämtland Härjedalen 48

Västerbotten 42

Västernorrland 39

Gävleborg 35

Dalarna 34

Värmland 33

Kronoberg 32

Västra Götaland 32

Örebro 29

Skåne 28

Norrbotten 27

Västmanland 27

Sörmland 25

Kalmar 18

Uppsala 17

Östergötland 14

Stockholm 13

Jönköping 11

Gotland 10

Blekinge 9

Halland 7

Källa: vantetider.se (SKL)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.