När blixten slår ner kan elektroniken skadas. Foto: AP Photo/Dr. Scott M. Lieberman/TT

Värmland relativt förskonat mot åskskador

Uppdaterad
Publicerad

När det gäller antalet skador som orsakats av åskan hamnar Värmlands län på plats 13 av 23 när Länsförsäkringar sammanställer de senaste tio åren. 2 500 skador i Värmland har rapporterats in och nästan 26 miljoner kronor har betalats ut i ersättning.

Kalmars län toppar listan och där har antalet åskskador under samma period varit knappa 5 000 och 73,6 miljoner kronor har betalats ut till de drabbade.

– Vanligast är att åskan orsakar elfel och förstör elektronik. Men det går att minska risken betydligt för tråkiga följder av åska med väldigt enkla åtgärder. Husägare bör installera överspänningsskydd och jordfelsbrytare och alla bör dra ur strömkontakter och laddare under åskoväder, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

All elektronik i riskzonen

De flesta skador orsakas av att kraften från blixten leds in i byggnader genom ledningarna och går in elektronik som är ansluten till el-nätet.

– Allt som är anslutet till elnätet under ett åskoväder är i riskzonen, även vitvaror som kyl och frys så de får du kolla att de fungerar efter att ovädret dragit förbi. 

Skador märks inte alltid direkt

Ett blixtnedslag kan också orsaka skador som inte upptäcks förrän långt senare. Om isoleringen på kablarna skadas, till exempel, kan det märkas först till hösten när man slår på värmen igen.

– Om du vet att åskan slagit ner kan du be en elektriker komma och mäta upp din elanläggning för att utesluta sådana skador. En jordfelsbrytare avslöjar också många fel, säger Johan.

Så undviker du åskskador

Åskan kan åstadkomma kostsamma skador på elektronik, men det finns några enkla sätt att skydda hemmet på.

  • Har du solcellsanläggning bör du ha överspänningsskydd på både lik- och växelströmssidan.  
  • Ha fungerande brandvarnare och brandsläckare.  
  • Dra ur strömkontakter på elektronik som tv, dator och modem, robotgräsklippare med mera.  
  • Ladda inte mobil, elcykelbatteri eller annan utrustning under åskoväder.  
  • Ladda inte heller robotgräsklippare eller elbil under åska.  
  • Använd aldrig lampor, kontakter, sladdar eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt efter ett åskoväder.  
  • Kontrollera regelbundet funktionen på jordfelsbrytare, brandvarnare och brandsläckare.

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.