Värmlands Saida blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallas Värmlands Saida och är aktuell både i en ny bok och i SVTs program från Sverige till himlen. Men till vardags jobbar Anna-Lena som sierska och medium i Karlstad och hjälper bland annat folk att hitta sina borttappade nycklar.

Hon säger att hon kan se in i framtiden, att hon drömmer sanndrömmar och kan känna var saker eller personer befinner sig, något hon har gjort sen barnsben.

– Jag kunde lämna kroppen och flytta mitt medvetande till en annan plats men jag tänkte inte att det var något övernaturligt utran det var en speciell egenskap jag hade, säger Anna-Lena Vikström.

Anna-Lena, som är utbildad diakon och psykoterapeut, försörjer sig som medium och sierska. Och det absolut vanligaste folk vill ha hjälp med är att hitta borttappade nycklar eller husdjur. Anna-Lena försöker förklara hur hon gör för att hitta de borttappade sakerna.

– Det man gör att är  att registrera ett snabbt intryck som ska komma på någon sekund. Och sen gör man det till en bild och förhoppningsvis kan man förklara det så bra att folk förstår var sakerna är.

Det finns många fördomar om siare och medium och Anna-Lena får ofta frågan om hon läser av personer utan att säga något.

– Folk är inte så intressanta som de tror, säger hon med ett skratt.

Vissa tror inte alls på det hon påstår att hon kan göra.

– Har man inte varit med om något själv, eller har den flexibiliteten i tankarna att man kan tro att det är möjligt, så går det ju inte.

Värmland Saida

Anna-Lena är uppvuxen i Lappland men bor nu i Karlstad och kallas för Värmlands Saida. Hon är nu aktuell både i SVT serie och i en nyutgiven bok. För tio år sedan intervjuades hon av Eva Wiklund som då jobbade som journalist på Nya Kristinehamns-Posten. I flera nyårsbilagor fick Anna-Lena förutspå det kommande året i Kristinehamn, ibland hade hon rätt och ibland var hon helt ute och cyklade. Eva Wiklund fascinerades av personen, och med boken ”Hon som ser” ville hon visa Anna-Lenas vardag som medium.

– Det spelar ingen om jag tror på hennes förmågor utan det handlar om att skildra en annorlunda person, en unik människa, säger Eva Wiklund.

Arbetet tog två år och Eva Wilkund intervjuade både Anna-Lena flera gånger och många av hennes bekanta och familj. För Anna-Lena betyder boken mycket och hon känner att det här en bok som hon själv hade velat läst när hon var yngre.

– Det finns mycket böcker om medium men ingen som beskriver hur livet blir. Jag ville ge en annan bild av hur det är att gå sin egen väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.