Visa alla (2)

Värmlands största konstsamling inventeras

Publicerad

Just nu inventerar landstinget i Värmland sin gigantiska konstsamling. Över 20 000 verk ska gås genom i den mest omfattande inventering som landstinget har gjort. Och redan nu har man hittat okända verk – men också konst som har försvunnit.

Förre museichefen och konstnären Johan Magnusson inledde sitt arbete med att inventera Landstingets konstinnehav i oktober. Och det är ett digert arbete han åtagit sig. Under inventeringen kommer han gå genom vartenda skrymsle i de drygt 150 byggnader som Landstinget bebor i Värmland.

– Det har mig veterligen aldrig gjorts en så omfattande inventering och det är ju en mätning av hur konstenheten har skötts genom åren. Det är jätteviktigt eftersom alla de här konstverken är betalda med skattemedel och det är ju extremt viktigt att man sköter det, säger Johan Magnusson.

Största konstsamlingen

Landstingets konstsamling är utan tvekan Värmlands största. Det senast inköpta konstverket fick inventarienummer 20 929. Det är mer än dubbelt så många verk som exempelvis Värmlands museum besitter.

– Samlingen har ju väldigt stor betydelse för konstnärerna i länet. Men sedan är det ju klart att när det hänger konst på väggarna i en miljö dit människor kommer när de inte mår bra så är det ju också ett uttryck för omtanke, säger Johan Magnusson.

Men trots att Landstinget bevisligen köpt in över 20 000 verk genom åren så fattas en del. I deras konstregister finns i dag inte mer än 18 799 verk. Somligt kan ha kasserats utan att det noterats. Men det förklarar inte hela differensen.

– Nästan varje gång jag gör en inventering saknas det verk. Fast det betyder inte att de är stulna eller försvunna utan de kanske har flyttats eller bytts ut utan att ha registrerats på den nya platsen, säger Johan Magnusson.

Saknade verk

Under den pågående inventeringen har drygt 700 verk noterats som saknade. Drygt 50 av dem har försvunnit från Kyrkeruds folkhögskola och är föremål för polisutredning. Men Johan Magnusson upptäcker inte bara saknade verk. Han hittar okända sådana också.

– Så är det. Då får jag läsa ut allt jag kan av bilden och registrera det efteråt, säger Johan Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer