Per Gustafsson har utsetts till Årets värmlandsförfattare Foto: SVT

Värmlandsförfattare prisade på bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Årets värmlandsförfattare är Per Gustafsson som prisas ”för sin rika bokproduktion som älskas av både barn och vuxna”. Detta tillkännagavs på bokmässan i Göteborg nu på torsdagsförmiddagen.

Illustratören och författaren Per Gustafsson föddes i Arvika 1962 och är nu verksam i Stockholm. Han har skrivit och illustrerat ett tiotal böcker och medverkat i ett 50-tal böcker. Han sitter i Svenska Barnboksakademien och mottog år 2014 Elsa Beskow-plaketten för sin bok ”Skuggsidan”.

Juryns motivering lyder: ”Årets Värmlandsförfattare tilldelas illustratören och författaren Per Gustavsson för hans rika bokproduktion som älskas av både barn och vuxna. Han bidrar till att ge barn friheten att vara som de är, genom att motverka stereotypa könsroller. Med humor, medkänsla och klokhet delar han med sig av en rik bildvärld som barn och vuxna lätt kan ta till sig.”

Värmland på bokmässan

Prinsess-tokig

Pristagaren brukar kallas för ”prinsess-Per” efter att ha skrivit böcker om en egensinnig och frimodig prinsessa. Det har blivit flera prinsessböcker och också böcker om en prins som även han är en lite ovanlig prins. Gustafsson både skriver och illustrerar böckerna som vänder sig till barn från tre år och uppåt.

– Det började väl med att jag fick två döttrar. Min dotter kom hem en dag från förskolan och sa att prinsessor kan bara gifta sig och få barn. Då tänkte jag att man borde kunna hitta på mer saker som en prinsessa kan göra, säger Per Gustafsson.

Då kom historian till om prinsessan som tacklar hårdast av alla i hockeymatchen och som jagar bort vilda hyenor från picknicken.

– Alla kuggar i samhället föll samman, och det var någonting som folk ville ha och tyckte var intressant att läsa om, säger Per.

Vad betyder utmärkelsen Värmlands författare för dig?

– Det är jätteroligt. När man gör böcker så vill man ju bli uppmärksammad naturligtvis, så att ha fått ett sådant här erkännande... Jag är jättestolt, det är jätteroligt, säger Per Gustafsson.

Skolbibliotikarie

Maja Hjertzell från Arvika och Magnus Hynell tilldelas årets litteraturstipendier på vardera 30 000 kronor från Region Värmland. Maja Hjertzell är författare och skolbibliotikarie i Arvika. Vi intervjuade henne under förra årets bokmässa då hon precis släppt en ny bok. Juryns motivering för denna stipendiat lyder: ”Region Värmlands litteraturstipendium tilldelas Maja Hjertzell för Vad gör man inte – en ungdomsroman som verkligen griper och berör. Stilistiskt skickligt, trovärdigt, träffande och dessutom spännande till sista sidan”.

”Unikt verk”

Juryns motivering till stipendiaten Magnus Hynell låter så här: ”Region Värmlands litteraturstipendium tilldelas Magnus Hynell för boken Jägarstenåldern – ett unikt verk om Värmlands äldsta historia, av imponerande omfång och illustrerat av författaren själv. Tack vare Magnus Hynell vet värmlänningarna nu det mesta om sitt landskaps många geofysiska förvandlingar de senaste 10 000 åren.”

Priserna delas ut av Region Värmland varje år på bokmässan i Göteborg för att uppmuntra utvecklingen av litterärt berättande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland på bokmässan

Mer i ämnet