Erik Josephsson, vd på Biosorbe, förklarar hur oljeuppsuget går till. Foto: SVT

Värmländsk skog ska sanera oljeutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Det är inget fel på uppfinningsrikedomen när det gäller att hitta användningsområden för den värmländska skogen. Det här kan vara nästa: ett papper som suger upp olja men inte vatten.

– Vanlig cellulosa suger vatten väldigt snabbt och löses upp. Vi har gjort så att den suger olja istället, säger Erik Josephsson, vd på Biosorbe, som ligger bakom det nya materialet.

Hur det går till att göra träfibrer oljesugande istället för att suga vatten är företagshemligheter. Företaget Biosorbe har tagit hjälp av KTH i Stockholm och Rottneros bruk och Paper Province i Värmland i framtagandet av det nya materialet.

Hoppas på succé

Användningsområdena är enligt Erik Josephsson många: i princip överallt där man kan behöva hantera oljespill, och inte bara i vatten.

Pilotproduktionen är redan igång vid Rottneros bruk och redan under första halvåret nästa år hoppas man på att vara i gång på allvar.

– Vi har stora förhoppningar att det här ska bli en stor produkt och att vi kan skapa ett ganska stort företag.

I klippet ovan kan du se hur det går till när det nya materialet suger upp olja i vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.