Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Johanssons bin är så snälla att han kan hantera sina samhällen utan skydd. Foto: SVT

Värmländska biodlare hoppas på gott honungsår

Publicerad

I år räknar Värmlands omkring 300 biodlare med en bättre produktion av honung än vad som var fallet under fjolåret. Anledningen är att vädret i år varit mera gynnsamt för bina.

– Det har varit bra väder hittills i sommar. Lagom med regn och en del varma och fina perioder. Och blir det fortsatt bra väder blir det ett bra honungsår, berättar Mats Johansson i Lindås söder om Molkom.

Stor efterfrågan

I snart 40 år har han varit biodlare och med sina 50 bisamhällen hoppas han i år kunna producera minst ett och ett halvt ton honung. Men det fortsatta vädret är förstås avgörande. Lagom fuktighet och sol och värme – då trivs bina. Och efterfrågan på svensk honung är stor.

– I Sverige producerar vi bara hälften av den honung vi konsumerar. Så efterfrågan är bra. Det innebär också att vi importerar omkring 4000 ton varje år. Priserna har också stått sig bra och inte varit påverkade av tillgången på honung, fortsätter Mats Johansson.

Snälla drottningar är eftertraktade

Utöver produktionen av honung har Mats Johansson som hobbyodlare skaffat sig ytterligare en nisch. Han föder upp bidottningar som han säljer.

– Det är stor efterfrågan på drottningar som är snälla. Det blir så mycket lättare att vara biodlare när vi har bin som är hanterbara. Då behöver vi inte utrustning så att vi ser ut som rymdfarare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer