Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får vi se Lars Johan Lander, styrelseledamot i LRF Värmland, visa och beskriva hur snön påverkar grödorna och vårsådd. Foto: SVT Foto: SVT

Värmländska bonden: ”Snön skyddar höstsådden mot kylan”

Uppdaterad
Publicerad

Kallgrader och snö har präglat vädret den senaste tiden – men ännu är det ingen större oro hos lantbrukaren Lars Johan Lander som planerar inför vårsådden i Väse.

Vintertemperaturen i Värmland har stigit 2,5 grad på 30 år och de senaste två åren har våren kommit tidigt. I år låter våren vänta på sig.

– Det är snart början av april och prognosen ser ut som att det är två veckor till av minusgrader. Får vi sol efter det så är det minst två veckor till innan vi kan börja bearbeta jorden, säger Lars Johan Lander.

Klimatkrisen

– Vi har varit bortskämda med tidigt vårbruk de två senaste åren, säger han.

Tidigt vårbruk betyder att jordbrukare kan sätta igång och så sina vårgrödor. På Hedetångens fält ska det sättas raps och havre. Förhoppningsvis redan i början av maj.

I videon visar Lars Johan Lander, styrelseledamot i LRF Värmland, hur snön påverkar grödorna och vårsådd.

Forsatt kalla nätter väntas

Fram till lördag visar temperaturen från SMHI:s beräkningar minusgrader i Väse. Höstvetet är sått och lider inte märkvärt av kölden så länge snön isolerar.

– Snön som kom i veckan är inte negativ utan isolerar grödorna mot den kalla blåsten och nattens minusgrader, enligt Lars Johan Lander, styrelseledamot LRF Värmland.

Lantbrukaren om hur köldknäppen påverkar matpriserna

Behöver vi som konsumenter vara rädda att priserna på matvaror ökar till hösten på grund av kölden?

– Det finns större saker som påverkar priserna här i världen som klimatkrisen och krig. Så just det här ska man inte oroa sig för. Man får vänta på våren helt sonika, säger han.

Temperaturens utveckling

Sedan slutet av 1800-talet har Sveriges medeltemperatur ökat med 1,9 grader Celsius medan den globala ökningen är 0,9 grader.

I norra Sverige har medeltemperaturen ökat mer än i södra Sverige.

Somrarna har fått en temperaturökning med 0,5 grader och vintrarna har blivit mellan 1,5 till 2 grader varmare. Enligt beräkningar kommer Sveriges medeltemperatur att öka med ytterligare 2-3 grader till fram till sekelskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet