Foto: TT

Värmländska bostadspriserna stiger mest i landet

Publicerad

Bostadspriserna i länet fortsätter att stiga. De tre senaste månaderna har bostadsrättpriserna i länet ökat med 15 procent vilket är den största ökningen i landet.

Statistiken kommer från Svensk Mäklarstatistik och bygger på 1189 försäljningar av bostadsrätter och villor i länet under perioden augusti till oktober. Prisutvecklingen på bostadsrätter är 15 procent, det kan jämföras med riskgenomsnittet som såg en prisökning på 6 procent.Villapriserna i länet steg med  1,6 procent.   

– Värmlänningarna fortsätter att prioritera sitt boende, och trots ett lågt utbud görs det många affärer. Att priserna stiger beror dels på att utbudet är lågt, inte minst när det gäller villor, dels på att det finns en kraftig efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter i Karlstad med omnjed, säger Thobias Green på Fastighetsbyrån i ett pressmedelande.

Nyproducerat lockar

I Karlstad steg bostadsrätterna med 9,1 procent under de senaste tre månaderna, där landar genomsnittspriset per kvadratmeter på 27 800 kronor. En förklaring till den prisökningen är enligt Fastighetsbyrån en stor efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter.

På Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ser man även den pågående pandemin som en orsak till de stigande priserna på bostadsmarkanden. Där ser man en stor efterfrågan på större bostäder och fritidshus och att hemester och hemarbete gör att fler ser över sitt boende.

– Försäljningar sker oftare före ordinarie visning och priserna stiger. Med låga räntor och begränsat utbud kommer trenden att hålla i sig, om inte ännu skarpare restriktioner införs eller konjunkturen tydligt försämras, skriver Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.