Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värmländska författaren Sofia Sköld ger ut barnbok om skilsmässor Foto: Maja Yngve/SVT

Värmländska författaren Sofia Sköld ger ut barnbok om skilsmässor

Publicerad

Sofia Sköld är författaren från Sunnemo som vill lyfta de svåra ämnena och uppmuntra till dialog mellan barn och föräldrar i samband med bokläsning. Efter hennes debut om psykisk ohälsa tar hennes nya boksläpp fasta på temat skilsmässor.

Titeln ”Är det Kickis fel?” är en direkt avspegling av bokens kärna där huvudkaraktären Kicki, som ska börja andra klass, får reda på att hennes föräldrar ska skiljas och börjar grubbla kring ifall det kan vara hennes fel.

– Jag har verkligen i den här boken tillåtit sorgen att ta stor plats. Tanken var inte att boken skulle vara någon självbiografi, men när jag skulle läsa upp den för första gången så kom känslorna, berättar Sofia som själv har erfarenhet av ämnet från barndomen.

Hör författaren Sofia Sköld berätta mer om tankarna bakom sin senaste bok i klippet.

Formatet lockade

För Sofia har skrivandet länge varit ett sätt att få utlopp för känslor och tankar. Hon började som tonåring med att skriva dagbok och poesi, vilket senare kom att bli längre berättelser.

– Det utvecklades när barnen kom och jag började berätta sagor och hittade på egna sånger till dem. Sedan har det bara växt och blivit ännu mer.

Att det blev just barnböcker som fångade Sofias intresse hade dels med hennes barn att göra men också det kompakta formatet som gör projekten lättare att slutföra.

– Första boken om Signe skrev jag från början till slut i ett svep hemma i soffan, berättar hon.

Mobilen som verktyg

Som fyrabarnsmamma är det inte alltid lätt att finna tiden till att sätta sig ned och skriva. För Sofia har lösningen blivit att skriva på mobilen.

– När jag skriver på telefonen så skriver jag lika snabbt som jag tänker texten. Jag får mycket idéer hela tiden och det kan ju vara när som helst i vardagen. Så det är ett perfekt verktyg för mig att skriva råmanus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.