På tisdagen hölls en stor manifestation i Oslo för utökad vargjakt Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Värmländska jägare på plats i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagkvällen gick tusentals personer i ett fackeltåg genom centrala Oslo i protest mot den norska regeringens vargpolitik.
Deltagarna vill skjuta fler vargar i gränsområdena mot Sverige och på plats fanns även värmländska jägare med samma budskap.

Enligt uppgifter till NRK var det mellan 7000 och 8 000 personer som deltog i manifestationen.

– Det var helt enormt, ingen trodde väl att det skulle bli så mycket folk. Det var fullt med folk på gatorna, helt fantastiskt, säger Knut Arne Gjems, ordförande i Norges Jakt- och fiskeförbund.

Det var bland annat de norska jägarnas och jordbrukarnas organisationer som bjudit in folk från hela Norge till manifestationen.

”Berörda på vår sida”

Även Svenska Jägareförbundet fanns representerat med en busslast västvärmländska jägare.

– Vi är ju också berörda på vår sida gränsen. Vi vill stötta norrmännen och visa att vi tycker samma sak som dem, säger Conny Nilsson, som varit med och arrangerat resan.

Jakt stoppades i vargzonen

Bakgrunden till manifestationen är den norska miljöministerns beslut strax före jul att stoppa jakten på två vargkullar i den så kallade vargzonen, nära gränsen mot Värmland.

Årets licensjakt blev därmed mindre än vad de regionala Rovviltnämnderna först beslutat och det har retat upp både jägare och jordbrukare i vårt grannland.

– Vargstammen ligger redan över de beståndsmål Stortinget har satt. Nu måste vi få skjuta även i gränsområdena. Där har varken Norge eller Sverige tillåtit jakt sedan vargen kom tillbaka i våra länder, säger Knut Arne Gjems.

André Brask, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Eda, håller med.

– Det går ju både en landgräns och en EU-gräns här, men det bryr sig inte vargen om. Vi måste få till en samförvaltning och ett samrabet över gränsen i vargfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer