Bibbi Evermark har patent på en metod att trycka bilder på kakel och klinkers. Hon anser att andelen kvinnliga innovatörer borde kunna vara ännu högre. Foto: Johan Hedlund/SVT

Värmländska kvinnor är näst bäst i landet på uppfinningar

Uppdaterad
Publicerad

Värmländska kvinnor är näst bäst i landet på uppfinningar.

Det står minst en kvinnlig innovatör bakom 24 procent av alla patentansökningar i länet, en siffra som bara Gotland slår med sina 40 procent.

Bibbi Evermark, konstnär och innovatör, är en av de värmländska kvinnor som har lyckats få patent på en metod att trycka olika typer av bilder på kakel och klinkers. Hon blir positivt överraskad över att Värmland står sig bra i jämförelse med övriga län – men tycker att siffran borde kunna vara ännu högre.

Se Bibbi Evermark berätta mer om tankarna kring patentprocessen, hur det gick till när företaget som hon driver ihop med Krister Karlsson och Mark Söder fick patent och om produkterna de tillverkar i klippet här ovan.

Näst bäst i Sverige

Det är Patent- och registreringsverket, PRV, som har sammanställt statistik över de senaste fem årens ansökningar för patent- och designregistrering och den visar på relativt upplyftande siffror för Värmlands del.

Mellan 2015 och 2019 fanns minst en kvinna med i 24 procent av patentansökningarna. En siffra som är bättre än riksgenomsnittet på 15 procent – men ändå bara en femtedel av den totala mängden ansökningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.