Värmländska solceller ska ge el i Kamerun

Uppdaterad
Publicerad

Arvikaföretaget Perfekta utrustar just nu containrar med solcellsteknologi som ska skeppas till Kamerun. Där ska 92 byar, som tidigare inte haft ström, elektrifieras tack vare ett samarbete mellan västra Värmland och Norge.

Tidigare har det inte funnits el i dom här avlägsna byarna, eftersom el har varit kolkraftverkens produkt. Men nu kommer energin från egna, små, lokala solparker och då blir prislappen förstås en helt annan.

Magnus Nilsson på Glava Energy Center, som varit med och utvecklat elnäten förklarar:

– På åtta månader kan man bygga en solpark, men ska du bygga ett kolkraftverk så tar det tio till femton år. Så snabbaste sättet att skapa välstånd i ett land är faktiskt via solenergin, säger Magnus Nilsson, Glava Energy Center.

600 000 får el

Den första energicontainern står redan på plats i Bokosso i sydvästra Kamerun. Men den är bara början till ett snabbt växande solenergiprojekt. Den norska företaget Sunergy ska leverera tusen energicontainrar till Kamerun de närmsta månaderna. Det kommer att innebära att 600 000 personer får tillgång till el.

– Det skapar både välstånd i Afrika men också en exportmöjlighet för oss i Norden, berättar Magnus Nilsson.

Förnybar energi

I Perfektas industrilokal i svetsas batteristativ ihop och containrar förses med belysning. Flera Arvikaföretag är inblandade för att kunna leverera dom första tusen containrarna till sin norska projektledare, Stein Skjörshammer på Sunergy.

– Det känns riktigt kul, kul att få vara med och jobba tillsammans med Sunergy och Glava Energi Center, säger Åke Lindeberg på Perfekta. Hela upplägget bygger ju på våra gemensamma ansträngningar inom förnybar energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer