Värmländska speljätten Embracer nu störst i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Spelkoncernen Embracer med huvudkontor i Karlstad har genom uppköp av andra bolag vuxit så det knakat de senaste åren. Nu är de störst i Europa i sin bransch, mätt i börsvärde.

På sex år har Embracer gått från ett börsvärde på omkring 1 miljard till nära 90 miljarder kronor. Därmed är de Europas högst värderade dataspelsbolag, trots en rejäl nedgång på börsen det senaste året. (Franska Ubisoft har fler anställda än Embracer och är näst störst mätt i börsvärde, bolaget värderas till omkring 60 miljarder kronor.)

En viktig anledning till den värmländska spelkoncernens tillväxt är uppköp av andra bolag, nu senast det franska bolaget Asmodee som är inriktat på brädspel, för omkring 28 miljarder kronor. Och storleken ger fördelar.

– Affärsrisken om man har ett spel är enorm, men om man har 200 spel som vi har så blir den genomsnittliga affärsrisken mycket lägre. Inget spel vi gör står för mer än fem procent av våra intäkter, säger Lars Wingefors, VD på Embracer till SVT Nyheter.

Vill flytta till börsens huvudlista

I samband med dagens delårsrapport meddelade även Embracer att man planerar att flytta över till Stockholmsbörsens huvudlista innan årets slut.

Bolaget redovisade idag även en kraftigt ökad omsättning. Omsättningen steg från 2,1 miljarder kronor det tredje kvartalet 2020 till 5,1 miljarder kronor det tredje kvartalet 2021.

Hör intervju med Embracers VD Lars Wingefors om framtiden för bolaget i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.