Riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C). Foto: SVT

Värmländske riksdagsledamoten vill se investeringsstöd till fiskodling

Publicerad

Den värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) tycker att staten ska utveckla sitt stöd till landbaserade fiskodlingar. Inte minst med tanke på den laxodling som nu planeras i Säffle, som väntas ge hundratals nya jobb och kosta miljoner att bygga upp.

– Hade det varit en traditionell industriinvestering hade det bara varit att gå till tillväxtverket dag ett, säger Daniel Bäckström.

Det handlar om investeringstöd för industrietablering, som ges av Tillväxtverket. Men i nuläget ligger frågan om fiskproduktion på jordbruks- och fiskepolitikens bord – inte Näringsdepartementet. Det vill Daniel Bäckström ändra på och har nu lämnat in en motion.

– Det behövs en strategi för landbaserad fiskodling i Sverige och det finns ingen uttalad från statens sida, säger Daniel Bäckström.

Frågan blir allt mer brådskande eftersom flera nyetableringar är på gång i Sverige och den i Säffle har kommit längst i processen.

– Det är lite akut, faktiskt. Man måste vara med nu, så man inte missar tåget.

”Borde omklassas”

Det finns liknande investeringsstöd i bland annat Danmark, och därför ser Daniel Bäckström inget direkt hinder för att Sverige tar efter. Det handlar inte om någon lagändring, utan ny styrning i regleringsbreven som skulle ge Tillväxtverket nya möjligheter att ge stöd även till landbaserad fiskodling.

– Det är ju till största delen väldigt automatiserat och liknar väldigt mycket processindustri och då borde det omklassas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer