Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör det värmländska konstnärsparet Synnöve Orebjörk och Robin Lindström berätta i klippet om varför de fick uppdraget att göra pris till vasaloppsvinnarna. Foto: Maja Yngve/SVT

Vasaloppsvinnarna prisas med värmländsk skapelse

Publicerad

Det värmländska konstnärsparet Robin Lindström och Synnöve Orebjörk ligger bakom årets kulturpris som delas ut till Vasaloppsvinnarna på söndag.

Inspirationen till verken har de hittat i den fornordiska mytologin och de två vintergudarna Ullr och Skade.

Hör paret berätta mer i klippet om hur de fick uppdraget och vad det betyder för dem som konstnärer.

Stenarna har skulptörerna själva funnit i skogarna runt Siljan och i Värmland. Synnöve, som är född och uppvuxen i Värmland, har använt Värmlands landskapssten kyanitkvartsit för att skapa vinnarpriset i damklassen. Robin har med sin bakgrund i Dalarna valt deras landskapssten älvdalsporfyr för priset i herrklassen.

– Jag gillar inte att använda ordet prestige men det är ju ändå någon form av erkännande på det här som man gör, säger Synnöve som började skulptera i samband med att hon träffade Robin.

Hoppas överlämna priserna personligen

Paret kommer vara på plats vid målgången i Mora på söndag och har förhoppningar om att få överlämna sina verk till vinnarna.

– Det är sagt att vi eventuellt ska få överlämna efter kranskullan. Skulpturerna är tonsatta av artisten Karin Park och vi hoppas att det får spelas i högtalarna då, säger Robin och poängterar att konstverken inte hade varit möjliga utan Lars Persson från Hagfors som tillverkat stålfötterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.