– Man hittade det vid torvbrytning på 1940-talet. I samband med att man lastade ur torv i en torvlada ramlade hornet ur en torva, så man kan nog säga att det var en slump att det hittades, berättar Värmlands museums arkeolog Hans Olsson.
Hornet, som i dag finns i Värmlands museums samlingar, hittades i en mosse i Konsterud i Visnum utanför Kristinehamn. Och det två tusen år gamla hornet säger mycket om sin tid.
– Det är lätt att tänka att allt var mer primitivt för länge sedan men så är det så klart inte. Vi kan se på väldigt många föremål att det är fint hantverk och att man brydde sig mycket om hur man såg ut. Det ger en mer nyanserad bild av förhistorien, förklarar Hans Olsson.
Ovanligt exemplar
– Det som är speciellt med det här hornet är att det är väldigt välgjort och dekorerat vilket inte är så vanligt, säger instrumentbyggare Åke Egevad.
Kristianstadsbon Åke Egevad rekonstruerade Konsterudshornet redan under tidigt 1980-tal. Och som erfaren instrumentbyggare kunde han konstatera att det inte var något vanligt vallhorn han arbetade med.
– Det mest spännande är att man har sökt vissa toner. På många forntida horn som jag har sett har man satt tre lika stora fingerhål på ett jämnt avstånd och de hornen stämmer inte så väldigt väl i våra moderna öron. Det här stämmer perfekt med rena toner som klingar vackert ihop, fjärde och femte tonerna i durskalan är helt rena, konstaterar Åke Egevad och demonstrerar hornet.
Åker på turné
Närmast på tur, för det horn som någon förlorade i Konsterudsmossen för ett par tusen år sedan, står en europaturné. Det rekonstruerade hornet är en del i ett musikarkeologiskt EU-projekt där en mängd forntida instrument ingår i en europeisk vandringsutställning som startar i Ystad nästa år.
– Tanken är att vi ska visa att länderna i Europa har, och har haft, samma typer av musik och ljudproduktion men med olika typer av redskap. Det finns till exempel horn i de flesta länderna men de ser olika ut, i olika material och design, och kanske också olika funktioner. Men vi har väldigt mycket gemensamt i Europas musikkulturer även om det också finns vissa olikheter, säger musikarkeologen Cajsa S Lund som leder arbetet med den svenska delen av vandringsutställningen.
Vandringsutställningen finansieras av EU och Musik i Syd och väntas initialt visas i de sju länder som deltar i projektet. De länderna är, förutom Sverige, Cypern, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike.