Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familjen Hamish från Syrien deltar i projektet och har redan kunnat sälja en del av grönsakerna de odlat. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Miljonsatsning på värmländsk odling ska bygga integration

Publicerad

Arabisk gurka är en av produkterna som odlas i ett integrationsprojekt för nyanlända på Torfolks gård. Deltagarna ska få chansen att bli odlare och egna företagare. Projektet har fått drygt en miljon i stöd av Jordbruksverket.

Familjen Hamish från Syrien, pappa, son och brorson, provar att odla sallad, zuccini, majs, gurka tomater och jordgubbar och har redan börjat sälja av sina produkter.

– Vi hoppas det ska leda till att vi startar ett eget företag och att få någonting att leva på för framtiden, säger Nore Hamish.

Hamishfamiljen och ytterligare tre odlare hittills deltar i det som från början var ett ideellt integrationsprojekt på Torfolk gård som ligger mellan Munkfors och Hagfors.

Stöd för integration

Nu har projektet fått en dryg miljon kronor i stöd av Jordbruksverket för att under två års tid med hjälp av en projektledare rekrytera, utbilda och stödja nyanlända som är intresserade av växtodling eller animalieproduktion.

Syftet är att skapa förutsättningar och underlätta för nyanlända att integreras på arbetsmarknaden.

– Vi ska ge möjlighet för nya brukare som inte har resurser själva att komma igång att hjälpa till med de resurser som behövs i form av mark, maskiner, försäljningskanaler och så vidare, förklarar Olle Göransson, vd på Torfolk gård.

Nya grönsaker

Målet är att minst 20 nyanlända har fått möjlighet till vidareutbildning inom jordbruksverksamhet och möjlighet att praktisera på ett jordbruksföretag. Minst 15 deltagare ska ha klarat att få anställning eller ha gått vidare till eget företagande.

Olika odlarkulturer möts under projektet och svenskar och nyanlända lär av varandra, nya grönsaker kan till exempel dyka upp – som den arabiska gurkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer