Inge Olsson, mest känd som Värmlandstomten, är årets Vit jul-ambassadör. Foto: Privat

Värmlandstomten årets julambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Inge ”i Halla” Olson, också känd som Värmlandstomten, har blivit utsedd till årets Vit Jul-ambassadör. Och när julfirandet börjar om någon vecka är det en sak han vill att vi tar med oss.

På lördagen tog Värmlandstomten Inge ”i Halla” emot utmärkelsen Årets Vit Jul-ambassadör av organisationen IOGT-NTO. Som tomte jobbar Inge Olson mycket med barn och åker och hälsar på hemma hos dem i juletid.

– Jag åker till många tillställningar med barn, och så är jag nykterist. Jag blir ofta intervjuad i tidningarna, och jag vädjar varje gång: Tänk efter nu. Låt bli spriten och förstör inte julen för barnen, säger Inge Olson.

I sitt jobb som tomte har han också sett vad det betyder för barnen att julen firas utan berusade vuxna.

– Jag åker runt bland familjer och ser hur trivsamt det är. Det är tråkigt vad som sker runtomkring. Det verkar som att man inte tycker att det är så viktigt, men det är det, säger han.

Inge Olson tror att civilkurage är viktigt bland de vuxna julfirare som inte dricker.

– Varje person som inte håller på måste säga åt de andra att sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.