Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tf. landshövding Johan Blom och biskopen Sören Dalevi. Foto: SVT

Makthavare vill stoppa våld och sexuella övergrepp

Publicerad

Tillförordnade landshövdingen och biskopen i Karlstad stift tillsammans med andra män i chefspositioner uppmanar män att agera mot våld och övergrepp mot kvinnor i en debattartikel.

Polisområdeschefen, regionrådet, LRF Värmlands ordförande, Löfbergs VD, teaterchefen på Västanå och distriktsidrottschefen i Värmland har alla skrivit under debattartikeln.

– Vi jobbar i våra egna organisationer med det här. Men inte tillräckligt, vi måste jobba mer tillsammans. Och gärna att andra män hänger på så att vi kan bli en större kraft, säger tillförordnade landshövdingen i Värmland, Johan Blom.

Tanken var att artikeln skulle publiceras på kvinnodagen 8 mars, men landshövdingen tänkte om.

– Vi ville inte ta all uppmärksamhet, vi vill inte göra en grej av detta.

Mäns ansvar

”Vi som skriver dessa rader är män som verkar i organisationer som har möjlighet att påverka beteenden och attityder. Vi bär alla ett ansvar att se till att det blir verkstad inom våra egna organisationer, uppdrag och i samhället i stort. Vi vill använda kraften som finns hos alla bra och goda män och visa att vi är många. Män, låt oss stå upp för självklarheter i vårt samhälle – nu sätter vi stopp!” skriver Johan Blom med flera i NWT 4 juni.

Det är 2019 och Metoo-rörelsen kom för nästan två år sedan, varför skriver ni det här nu?

– Det här är en fråga som har varit viktig i många år, men vi träffades och sa att nu är det dags att göra något åt det här. Bättre nu än aldrig. Men det är alldeles för sent. Den här frågan borde ha lyfts för många år sedan, säger biskopen Sören Dalevi.

”En skamfläck”

I debattartikeln skriver männen att det anmäls en våldtäkt varannan dag i Värmland och att mörkertalet är stort. 2018 anmäldes runt 22 500 sexualbrott i Sverige, 7 960 rubricerades som våldtäkt.

– Det är en skamfläck att vi har de här problemen. I framtiden tror jag vi kommer att skaka på huvudet åt att vi har en sorts normalisering att vi har så många våldtäkter och de här sexuella trakasserierna. Det är inte okej, säger Sören Dalevi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer