Värmlandsvisan i schlagerversion

Uppdaterad
Publicerad

En ny version av Värmlandsvisan har släppts. Linda Bengtzing kommer framföra ”Värmlandsschlagern” när Melodifestivalen kommer till Karlstad.

– Det är det finaste jag fått frågan om att göra, säger Linda Bengtzing.

Karlstad kommun står bakom släppet av ”Värmlandsschlagern”, som den nya versionen kallas. Enligt kommunen ska låten både hylla vistraditionen i Värmland och få folk i stämning till Melodifestivalen. Linda Bengtzing ser det som ett ärofyllt uppdrag att framföra låten.

– När jag fick frågan sa jag ja utan att tänka efter innan, säger hon och berättar att hon verkligen ville ha låten:

– Jag sa till de som arbetar med mig att ”nu ser ni till att inte ”loosa” det här, jag betalar för att få sjunga den”.

Har tävlat i Melodifestivalen sex gånger

Linda Bengtzing, född i Gullspång, ser sig själv som värmlänning och är van vid schlagertoner efter att ha tävlat i ”Mello” sex gånger. ”Värmlandsschlagern” är första gånger hon gör en cover.

– Det var rätt längesedan jag fick frågan om att sjunga den och det har varit svårt att hålla käften om det, säger hon glatt.

Hagforssonen Jimmy Jansson har producerat låten och precis som Bengtzing har han synts i schlagersammanhang tidigare. 2005 gick han till final med låten ”Vi kan gunga”.

– Jimmy utgick från sitt ursprung, det han kommer ihåg av låten från sin skoltid, säger Linda Bengtzing.

– Det enda jag har legat bakom i låten är vargylet.

”Det är verkligen en klassiker vi tagit oss an”

Den 3:e februari börjar årets Melodifestival när den första deltävlingen avgörs i Karlstad. Dagen innan kommer Linda Bengtzing framföra nya Värmlandsvisan på Stora torget i staden. Hon är inte orolig för hur folk ska ta emot låten.

– Det är verkligen en klassiker som vi tagit oss an så det är klart att man får vara beredd på att någon tycker att man inte ska röra en sådan låt. Men då kan man lyssna på originalet i så fall, säger hon.

LÄS MER: Mellofest på Stora torget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.