”Spännande och hedrande” säger Jan Bergstam om nya ordförandeposten. Foto: TT/SVT

Värmlänning ersätter värmlänning i rovdjursföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Jan Bergstam från Karlstad valdes till ny ordförande för Svenska Rovdjursföreningen vid föreningens årsmöte i Uppsala i helgen.

Jan Bergstam tar över ordförandeklubban från Torbjörn Nilsson, från Ulvsby utanför Karlstad, som lämnar posten efter två år.

– Det är spännande och hedrande att bli ordförande för en så viktig förening. Vi har starka krafter emot oss, men vi har en bred folkopinion i ryggen, säger Jan Bergstam i ett pressmeddelande.

Varg i Värmland

Jan Bergstam har varit verksam i Rovdjursföreningen sedan 2011. Han har en bakgrund som journalist, och har följt vargdebatten ända sedan de första vargarna dök upp i Värmland i slutet av 1980-talet.

Större rovdjursstammar

 Årsmötet antog också en ny rovdjurspolicy.

– Vi vill ha långsiktigt livskraftiga populationer, vilket innebär miniminivåer mellan 1000 och 2500 av varg, björn, järv respektive lodjur. Om det för några av arterna inte går att ha en så stor population i Sverige, så bör åtminstone Sverige, Norge och Finland tillsammans ha en långsiktigt livskraftig population, säger avgående ordföranden Torbjörn Nilsson i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet