Lantbrukaren Mikael Johansson på Hults gård på Värmlandsnäs väntar på att vårsådden kan ta fart. Foto: SVT

Vårsådden dröjer på Värmlandsnäs

Uppdaterad
Publicerad

Den lite sena våren ställer till det på Värmlandsnäs utanför Säffle. Lantbrukarna har ännu inte kunnat börja med vårsådden.

– I år är den ungefär tio-tolv dagar senare jämfört med i fjol, säger lantbrukaren Mikael Johansson.

Mikael Johansson på Hults gård på Värmlandsnäs väntar på att kunna börja med vårsådden. Han använder det mesta av spannmålsskörden till den egna grisuppfödningen men säljer en mindre del. Enligt honom finns det fördelar med att så tidigt.

– Växtperioden blir längre och man får någon dag extra på hösten så man kan tröska tidigare och får längre fina dagar, det hänger ihop.

Mindre höstskörd

Han har totalt 550 hektar spannmål. Förra året skedde vårsådden den 16 april. Förseningen i vår kan innebära lite mindre skörd i höst.

– Men det vet man inte, inte förrän när man tröskar till hösten. Jag kommer nog kunna börja så om två-tre dagar.

Kyla och tjäle

Enligt Mikael Johansson är det vinterns sena kyla och tjäle i marken som tillsammans med uteblivet vårregn på näset, försenat vårsådden. Nu får han göra andra sysslor i väntan på värmen och att marken ska torka upp.

– Optimala förhållanden är att det blir värme och lite sol efter det här regnet som kom idag. Det var gott att det kom regn men har vi inte fått det på hela våren, så behövde det inte komma när vi drar igång, säger Mikael Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.