I Sunne pågår teaterkurs för sportlovslediga Foto: SVT

Västanå planerar fler teaterkurser

Publicerad

Idag är det kö för att få en kursplats på Västanå teater men planer finns på att utöka de populära teaterkurserna för barn i höst.

– Inför hösten ska vi ta in nya barn igen. Vi har också funderat på om vi ska starta någon eller några kurser någon annanstans än i Sunne, säger Marjo Fjällsby, projektledare för Unga Västanå.

Den här veckan har ett tiotal barn mellan tio och tolv år gamla fått prova på teaterkurs i Sunne, som sportlovsaktivitet.

– Jag hoppas att jag ska få mer erfarenhet, säger Eugene Tågmark från Molkom, som drömmer om att bli musikalartist.

Också Emilia Häggkvist, från Säffle, vill satsa på en teaterkarriär.

– Jag vill lära mig mer om teater, säger hon och förklarar hur det är att spela teater:

– Om man har en roll så går man in i den rollen och liksom bara kör, typ.

Mycket improvisation

Rufus Davidsson, från Karlstad är en av deltagarna på kursen.

– Det är roligt att lära sig mer och att improvisera, säger han.

Och just att improvisera är en del av inriktningen på teaterkursen.

– Jag jobbar mycket med att få dem att känna sig trygga och att hitta lättheten i att improvisera. Att inte behöva vara klassens clown och hitta på jätteknasiga saker utan att jobba enkelt, säger Katarina Persdotter Jäder, som håller i kursen som teaterpedagog.

”Vill bli musikalartist”

Bland de barn som finns med på sportlovskursen finns en hel del erfarenhet. Ett par av deltagarna har till exempel varit med och spelat i succéföreställningen Les Miserables på Wermland opera. En av dem är Klara Nordmarker, från Säffle.

– Det här är roligt för jag tycker om att spela teater. Jag tror att jag vill bli musikalartist eller någonting sånt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.