Musik och dans är festivalens huvudingredienser. Foto: SVT

Västanå teater bjuder upp till dans

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Västanå Folk Festival i Berättarladan i Rottneros. Det är en festival där teatern får ta ett litet kliv bakåt och musiken och dansen får stå i centrum.

– Västanå är ju en teatergrupp egentligen, men musiken och dansen är två väldigt viktiga ingredienser i vår teaterstil, så vi ville väl helt enkelt att musiken och dansen skulle få stå för sig själv några dagar, säger Leif Stinnerbom, Västanå teater och arrangör av festivalen.

Idén uppstod förra året då man ställde till med en stor konsert. Det blev så lyckat att man ville satsa större i år och resultatet blev en två dagar lång folkmusikfestival. Och gensvaret har varit stort. Folk har rest långväga för att komma till Berättarladan i Rottneros.

– Jag hörde att Västanå skulle ha en festival här uppe och kände direkt att jag ville åka, säger Elin Waileth Wikström, som till vardags bor i Malmö.

Så ryktet om Västanå har nått ända ner till södra Sverige?

– Absolut!

På scen hittar man flera ur Sveriges folkmusikelit: Lena Willemark, Ellika Frisell, Ale Möller och Roger Tallroth är några. Och självklart finns även värmländska storspelmän på plats. Magnus Stinnerbom och Mats Edén, till exempel. Men festivalprogrammet består inte bara av konsertupplevelser.

– På dagarna är det kurser, workshops, mindre föreställningar och på kvällen är det dans. Så det är folkmusik, dans och sång i dagarna två! säger Leif Stinnerbom.

”Jag är som ett barn på julafton”

När SVT Nyheter Värmland träffar Elin Waileth Wikström är hon deltagare på en workshop i polskedans med Inger och Leif Stinnerbom. Tillsammans med flera andra virvlar hon runt i Spegelsalen i Rottneros park. Och det är musiken och dansen i kombination som lockar henne.

– Det är ett instrument som spelar, men ändå kan det låta som en hel orkester. Melodin är där, men alla rytmiseringar som en trummis annars hade gjort finns liksom i fiolspelet eller flöjtspelet och det tycker jag är väldigt speciellt. Att ett instrument kan förmedla så mycket och att musiken och dansen hör så mycket ihop och att det fortfarande får göra det, säger Elin.

I mitten av Spegelsalen demonstrerar Leif Stinnerbom och hans fru Inger polskestegen.

– Det känns jättebra! Jag är som ett barn på julafton. Jag har gått och längtat efter det här, att den här dagen skulle komma. Det är fantastiskt roligt, säger han med ett stort leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.