Berättarladan har varit fullsatt nästan varje kväll när Västanå teater har spelat den poetiska Eddan. Foto: Håkan Larsson

Västanå Teater kan vinna Stora Turismpriset

Uppdaterad
Publicerad

Västanå teater kan belönas med 2019 års Stora Turismpris för sitt bidrag till att på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen i landet. Priset är på 100 000 kronor.

Det är Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som för 26:e året i rad delar ut det Stora Turismpriset till aktörer som på ett betydande sätt har bidragit till utvecklingen av den svenska besöksnäringen.

Och i år kan alltså priset gå till Västanå Teater hemmahörande i värmländska Sunne. En teater som kanske främst gjort sig känd för att i decennier ha trollbundit besökare från hela Norden med sin berättarteater inspirerad av myt, saga och poesi.

-Årets kandidater erbjuder en stor bredd av upplevelser som äventyr i naturen, smakupplevelser och historiska berättelser. Det gemensamma är att de alla är nytänkande och har fokus på hållbarhet. För de nominerade handlar det inte bara om att utveckla den egna verksamheten utan också om att ingå i ett nätverk där man tillsammans jobbar för att utveckla ett resmål, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och utvecklingsdirektör för Region Värmland i ett pressmeddelande.

De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län och vinnaren kommer att få ta emot priset den 4 december i Stockholm i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

Här är alla nominerade kandidater:

Sápmi Nature, Norrbotten

Forsknäckarna, Västerbotten

STF Jämtlands- och Härjedalsfjällen, Jämtland Härjedalen

Norra Berget Sundsvall friluftsmuseum, Västernorrland

Järvsö Bergscykel Park, Gävleborg

Falu Gruva, Dalarna

Västanå teater, Värmland

Wadköping, Örebro län

Genbergs Sommarcafé, Västmanland

Fjärdhundraland, Uppsala län

Lidö Värdshus, Stockholms län

Ramsvik Stugby & Camping, Västra Götaland

ReTuna, Södermanland

Flygvapenmuseum, Östergötland

Hotell S:t Clemens, Gotland

Skullaryd Älgpark, Jönköpings län

Falkenbergs skafferi, Halland

IKEA museum, Kronoberg

Kackelstugan, Kalmar län

Absolut Home, Skåne

Blekinge läns kandidat presenteras på Guldekengalan 5 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.