Munkforsen är Klarälvens högsta naturliga vattenfall med en fallhöjd på 17 meter. Foto: Sandra Nilsson

Vattenfallet Munkforsen släpps på

Publicerad

Munkforsen som är Klarälvens högsta naturliga vattenfall släpps på i dag om allt går enligt planerna. Med en fallhöjd på 17 meter är fallet ett uppskattat skådespel i Munkfors.

– Det är väldigt efterfrågat av både Munkforsbor och besökare, säger Sandra Nilsson turismsamordnare på Munkfors-Ransäter Turistbyrå. 

Munkforsen i Munkfors är ett reglerat vattenfall som bara släpps på ibland. Men, många vill se fallet och för att ge fler chansen har kraftbolaget och turistbyrån i Munkfors bokat in ett antal lördagar under sommaren då fallet släpps på mellan klockan 12-16. 

– Det skapas en alldeles särskild magi här då som bara vatten kan göra, säger Sandra Nilsson.

Kan ställas in

Vattenfallet lockar även långväga gäster på gott och ont. Sandra Nilsson vill vara tydlig med att omständigheter som lågt vattenstånd kan göra att man inte kan släppa på vattnet fullt ut eller i värsta fall inte alls. Vid ett tillfälle fick man ställa in på utannonserat datum. 

– Vi hade då besökare som rest 35 mil för att se fallet och det kändes ju hemskt att det råkade bli så, därför vill vi vara tydliga med att det kan komma akuta saker emellan och att vattennivån styr.

Mäktigt skådespel

Traditionen fick en svacka förra året då vattennivåerna var extremt låga. I år hoppas man på höga vattennivåer så att man får visa upp fallet i sin livligaste och mest spektakulära skepnad.

– Det är så mäktigt när vattennivån tillåter fullt påsläpp då blir det en väldigt fascinerande upplevelse.

Varför är det inte alltid påsläpp i vattenfallet?

– Det är vattennivåerna som styr regleringen, säger Sandra Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.