Olagligt vattenkraftverk? Foto: SVT

Småskalig vattenkraft hotad

Uppdaterad
Publicerad

De nya kraven på de små vattenkraftverken i Värmland har ibland lett problem för de privatpersoner som äger vattenkraftverk. I Slorudsälven i Brunskog satsade både samhället och en privatperson flera miljoner på en miljöinsats som nu på sikt kan vara oanvändbar.

– Värsta scenariot är att jag inte får ett tillstånd för fortsatt drift av mitt vattenkraftverk. Det är ägaren till vattenkraftverket Gullsby kraft i Slorudsälven som bekymrat uttalar sig om framtiden.

Dammen i Gullsby har anor sedan början av 1800-talet. Först byggdes här ett pappersbruk  och en kvarn,  sedan ett vattenkraftverk.

– 1916 köpte min farfar anläggningen i Gullsby. Han var väldigt intresserad av den nya tekniken. Och han kom att bidra till att bygden fick elektrisitet.

Sedan Christer Hedberg blev ägare till vattenkraftverket har kontakterna med olika myndigheter varit många. 2007 beslöt Kammarkollegiet att en fiskvandringsväg skulle byggas. Den skulle säkerställa att öringen kunde vandra uppström från sjön Värmeln till Mangen.

Idag står den lilla kanalen klar. Fyra miljoner har den kostat, det har staten betalat. Christer Hedberg satsade själv ett års arbete genom att ta tjänstledigt från sitt ordinarie arbete.

Sedan kom chocken.

– Nu vill myndigheterna att jag ska söka ett modernt tillstånd, trots att jag har ett äldre tillstånd. Det tillståndet  har jag till och med fått prövat i domstol. Det var där kravet på fiskvandringsväg var ett villkor.

– Bakvänd hantering, tycker Christer Hedberg.

På Länsstyrelsen i Värmland hanteras tillståndsprövningarna och här har man Miljöbalken från 2008 som utgångspunkt.

Ägarna till många av de små vattenkraftverken hävdar att de driver sin verksamhet med stöd av s k privilegiebrev eller av urminnes hävd.

– De gamla tillstånden uppfyller inte kraven enligt Miljöbalken. De måste söka nya tillstånd, hävdar Torben Ericson som är verksamhetschef på Länsstyrelsen.

Längs Slorudsälven finns idag ytterligare två små kraftverk – Reinholdsfors och Åmot. De ägs idag av det kommunala bolaget Arvika Kraft AB. Kraftverken har idag inte tillståndsprövats.

– Vi är villiga att lösa in de kraftverken och sen lägga ner dem. Vi har planer att skapa ett naturreservat här, fortsätter Torben Ericson.

En ny tillståndsprövning för Gullsby kraft kan kosta stora pengar. Det får ägaren betala. Om han får tillstånd eller om han tvingas riva anläggningen, det vet inte ägaren Christer Hedberg.

– Om jag måste betala en ny tillståndsprocess eller kanske till och med bekosta en rivning. Den kostnaden bär inte verksamheten. Det kan sluta i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.