Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om vattenläget och vad det betyder för Arvika nu i vår att ha översvämningsskyddet på plats. Foto: SVT

Vattennivåerna i Glafsfjorden planar ut

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen smälte den sista snön i tillrinningsområdena till Glafsfjorden bort. Faller det ingen mer nederbörd nu kommer vattennivån att så sakta börja sjunka.

Just nu ligger vattennivån i Glafsfjorden på 47,2 meter över havet. Det är betydligt mycket högre än normalt vid den här tidpunkten.

– Det höga vattnet har märkts av genom skador på bryggor och jordbruksmark. Vi har också en del enskilda vägar som är översvämmade, berättar räddningschefen i Arvika Mattias Larsson.

Översvämningskyddet i Arvika aktiverades i mitten av mars. Det var första gången som skyddet aktiverades vid en vårflod.

Snön har smält

Nu när all snö i tillrinningsområdena till Glafsfjorden har smält påverkar inte längre det vattennivån utan nu handlar det om eventuell nederbörd de närmaste veckorna.

– Om det inte kommer nederbörd så kommer nivåerna börja sjunka och läget planas ut, säger Mattias Larsson.

Hör mer i klippet om vattenläget och vad det betyder för Arvika att ha översvämningsskyddet på plats.

I en tidigare version av artikeln stod det att vattennivån just nu var 49,19 meter över havet. Det har rättats till 47,2 m ö.h.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.