I trakterna av Ingmår på den östra sidan av Fryken norr om Sunne härjar tusentals tranor under vår- och höstflytt men nu är det också stora flockar som stannar över sommaren.
– Det är ett växande problem. Eftersom tillväxten är mellan fem och sju procent varje år så ökar ju antalet tranor som kommer till våra sådda åkrar, säger lantbrukaren Ingemar Robertson i Ingmår.
Stora skador
Länsstyrelsen i Värmland lämnar ersättning på hundratusentals kronor per år för såväl förebyggande åtgärder som för skador som tranor och gäss ställer till med.
– Det kan bli så stora skador att det är ingenting att skörda. De trampar ner, äter upp och förstör, förklarar Ingemar Robertson.
I första hand använder försöker lantbrukarna skrämma bort tranorna med till exempel gasolkanoner, flaggband och gummigubbar. Fyra lantbrukare i trakten av Ingmår har också satsat på att kombinera det med så kallade avledningsåkrar med attraktivt korn dit de försöker styra tranorna.
Tillstånd att skjuta tranor
Men tranorna vänjer sig snabbt vid skrämsetaktik , och hur vackra tranorna än är så har en bonde i södra värmland nyligen fått tillstånd av länsstyrelsen till skyddsjakt på några tranor för att kunna bli av med tranflockar som förstör grödorna.
– Om skadorna är tillräckligt stora och populationerna tillräckligt starka, då ska man kunna bedriva skyddsjakt med tillstånd från länsstyrelsen, säger vilthandläggaren David Höök på Länsstyrelsen i Värmland.