På en övervakningsfilm som polisen tagit del av syns hur mannen spänner pilbågen inne i butiken. Foto: Från övervakningsfilm

Skulle ”skydda” Torsby med pilbåge

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot den man som åtalas för att ha riktat en spänd pilbåge mot flera personer på en bensinstation i Torsby.

I förhör säger mannen att han att tanken var att han skulle skydda torsbyborna och att han inte riktade den mot någon särskild.

– Jag skyddade dem istället. Nej jag har inte siktat mot någon person, säger den misstänke i polisförhör.

Ett vittne berättar att mannens blick varit tom och att han verkat vara psykotisk. Själv säger han att han ”förmodligen” var berusad.

När vittnet ber honom lägga ned pilbågen verkar han inte höra. Ett annat vittne tycker sig fått pilbågen riktad mot sig. Enligt ett protokoll från polisen som tittat på det en övervakningskamera spelat in säger mannen att han ska ”döda jihadister” till kassörskan.

Mannen misstänks nu för grovt olaga hot mot grupp, men i förhör förnekar han brott.

När förhörsledaren frågar varför han tog sig till butiken med en pilbåge, svarar mannen:

– Jag tyckte jag såg jihadister.

Senare säger han att pilbågen införskaffats för att skydda sig och sina vänner i Torsby, men han kan inte uppge från vilket håll faran kommer.

– Jag är matad med vad jag läser och ser i tv. Hur det ser ut i världen. Jag måste ha varit rädd när jag gick ut. Det också ett rop på hjälp när jag mår som jag gör, säger mannen i förhör.

Mannen uppger att han själv ringt polisen då han var rädd att skulle skjuta någon med pilbågen. Han grips på platsen.

– Han förnekar brott eftersom han inte hotat eller haft för avsikt att hota de tre målsägandena, skriver mannens försvarsadvokat till SVT i ett mejl.

 I klippet ovan kan du höra åklagarens syn på åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.