Anders Olsson ser inga fördelar med den ändrade jaktstarten – hör varför i klippet. Foto: SVT

Jägarförbundet: ”Ser inga fördelar med den ändrade jaktstarten”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att älgjakten från och med i år ska starta på ett fast datum istället för som traditionen bjuder, den andra måndagen i oktober. Det datumet är den 8 oktober för stora delar av Värmland. Enda undantaget är Torsby kommun där älgjakten börjar redan den 1 september.

Nyordningen gäller oavsett vilken veckodag den åttonde infaller på. Något som Jägareförbundet i Värmland reagerar starkt emot.

– Jägarna i Värmland hade gärna sett att man behållit andra måndagen i oktober, så som det varit sedan väldigt många år, säger Anders Olsson, ordförande för Jägarförbundet i Värmland.

Men Naturvårdsverket hävdar i ett mail till SVT Värmland att förändringen vilar på resultatet av flera remissrundor och andra diskussionsforum där alla berörda intressen beretts tillfälle att yttra sig i dessa frågor. 

– De argument som Naturvårdsverket formulerat för detta datum är att datumet innebär en generellt tidigare jaktstart, sett över kommande år, vilket innebär mer tid att fälla de älgar som Länsstyrelserna har beslutat om, skriver Naturvårdsverkets vilthandläggare David Bruun i ett mail till SVT.

Krävs färre semesterdagar

David Bruun skriver också att det med detta fasta datum finns en möjlighet att även helgdagar, då många älgjägare är lediga, hamnar inom den första älgjaktsdagarna, vilket innebär att färre semesterdagar behöver användas för älgjakt, vilket kan upplevas positivt för många. Att som tidigare alltid starta jakten på en måndag ger en senare jaktstart för de jägare som endast vill utnyttja helgdagar för jakt.

Men Anders Olsson konstaterar att älgjakten ofta bedrivs som en gemensamhetsjakt och de flesta jaktlagen i Värmland kommer starta jakten först på måndag som tidigare år.  

I klippet hör du honom utveckla varför man är emot förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.