Djuphamnen under byggnationen 1915. Foto: Wiborgh

Kristinehamns hamn fyller 100 år

Publicerad

Under lördagen firar Kristinehamn två för kommunen mycket viktiga åldringar. Den 100-åriga hamnen och den 150-åriga järnvägen.

Sjöfartens framtid är just nu en het fråga för hamnstaden Kristinehamn och firandet av hamnens 100-årsdag blir därför extra angeläget.

– Det är en viktig fråga och det är bråttom att hitta lösningar, säger Conny Wolbe, tidigare samhällsutvecklare på Kristinehamns kommun, nu pensionär och engagerad i sjöfarten. Han var med och startade Vänersamarbetet som nu har frågan om sjöfartens framtid på sitt bord.

Läget vid Vänern med hamnen, järnvägen, E18 och väg 26 gör Kristinehamn till ett logistikcenter med stora möjligheter som inte utnyttjas, om man frågar Conny Wolbe. Han blickar tillbaka på ett Kristinehamn som var en stor utskeppningsplats för järnmalm redan under 1600- och 1700-talet. När slussarna i Trollhättan var klara i slutet av 1800-talet blev det direkttrafik ut i Europa.

– Tyvärr har godsmängderna gått ner med tiden. Det började med oljetågen som tog stora volymer från sjöfarten och nu går mycket gods på vägarna som istället skulle kunna gå på Vänern, säger Conny Wolbe.

Är det en pigg hundraåring ni firar tycker du?

– Ja, den har alla förutsättningar, det gäller bara att få tag i godset.

Det har investerats drygt 50 miljoner kronor i hamnen under perioden 2007-2012, genom olika EU-projekt.

– Det har skett en stor förnyelse och kajen är multimodal och kan hantera alla transportslag, båt, järnväg och lastbilar, berättar Conny Wolbe.

Hamnen öppnas för allmänheten

I vanliga fall är hamnen stängd för allmänheten, men under jubileet får den som vill chansen att titta närmare på området.

– Vi börjar firandet på Järnvägsstationen med anförande av bland annat Lars Yngström och sedan åker vi tåg till hamnen där allmänheten får chans att se verksamheten med all utrustning och gå ombord på en isbrytare och lite annat, berättar Conny Wolbe.

Klockan 15.00 ordnas en särskild frågestund om Vänersjöfarten.

Viktiga även för turismen

Hamnen och järnvägen har också stor betydelse för turismen i Kristinehamn. Turistchefen Ulrika Ganterud Evermark ser en stor utvecklingspotential. Hon tycker Vänern är en underutnyttjad resurs som många branscher kan ha nytta av.

– Vi har Inlandsbanan och den fantastiska skärgården med orörda öar och badstränder lika fina som på Gotland, säger hon.

– Vi behöver bli bättre på att sätta ihop upplevelsepaket för turisterna och ta tillvara på alla entreprenörer vi har till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.