Grisuppfödaren Ingemar Olssons åkrar är rena kalaset för traktens vildsvin. Han odlar mat till sina egna grisar men bjuder ofrivilligt vildsvinen på föda för runt en kvarts miljon kronor om året. Hur många de är finns inga exakta siffror på men, bara runt Alkvetterns gård håller stora flockar till i skogen.
– I vissa perioder och framför allt höst och vår kan man räkna in flockar och det är närmare hundra djur.
Krävande jakt
Att jaga vildsvin är krävande, inte minst för att de är nattdjur och jagas i mörker och skymning.
– Ska man lyckas med det här måste man vara ute varje natt så vi tar hjälp av grannar och andra i jaktlaget som är med och hjälper oss, berättar Ingemar Olsson.
Hur många vildsvin skjuter ni?
– Som det är nu, två till tre i veckan.
Vargen äter vildsvin
En av vildsvinets få naturliga fiender är vargen. Hur stor påverkan den har på populationen är oklart och det är något Fredrik Wilde efterlyser forskning på.
– Predation från varg är ju intressant för älgförvaltningen till exempel. Hur många älgar man kan räkna med attdet avlastar om de äter vildsvin istället, så det är en högintressant fråga, säger Fredrik Wilde.
”Ser en ökning”
Att vildsvinen nu breder ut sig i Värmland innebär en stor utmaning både lantbrukare och jägare.
– Vi ser ju en ökning och vi förväntar oss att de kommer finnas vildsvin i stort sett i hela södra och mellersta Värmland inom tio år, säger Fredrik Wilde.
Så fort en ny population dyker upp är det viktigt att man börjar jaga direkt enligt Fredrik Wilde, för att undvika att det blir för många djur och för att hålla nere skadorna på t ex jordbruksmark. När det gäller vildsvinsskador finns det nämligen ingen möjlighet att få ersättning.
Skulle ni vilja skjuta alla vildsvin i området?
i Nej, det är helt omöjligt, säger Ingemar Olsson. Han tycker därför att det är väldigt vilktigt att man är beredd när de etablerar sig på nya platser.
– Det ser vi nu i de länder där de sprider sig, framför allt i Tyskland, Estland och neråt. De har jättebekymmer idag med grisar och att de går in i samhällen också. Man tar hjälp av militär till och med för att för att hålla nere stammarna, säger Ingemar Olsson.
Fakta om vildsvinet
- Latinskt namn: Sus scrofa
- Ordning: Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
- Familj: Svindjur (Suidae)
- Vikt: 80-225 kilo
- Längd: 150-180 centimeter
- Könsmognad: Vid ett års ålder
- Parningstid: Oktober-januari
- Dräktighetstid: 16-20 veckor
- Antal ungar: Oftast 5-6 stycken
- Medellivslängd: 10 år
- Äter: Allätare, men främst växter
- Utbredning i Sverige: Södra och mellersta Sverige
Källa: Skansen