Byggnadsminnesansökan avser främst byggnaden Skutbergets motionscentral

Vill att Skutbergets motionscentral blir byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

Genomförandet av planen på ett Muminland innebär att Skutbergets motionscentrals kulturmiljövärden är starkt hotade. Det skriver kulturgeografen Rasmus Norling i sin ansökan om att få motionscentralen byggnadsminnesmärkt.

I ansökan anger Rasmus Norling, kulturgeograf och länsombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen som motiv bland annat:

”Hela skutbergets motionscentral med sitt vackra läge i Vänerskärgården gör anläggningen ska betraktas som ett nationellt intresse. Skutberget är landets förnämsta representant för folkhemmets höga ambitioner i skapandet av ett demokratiskt välfärdssamhälle för alla. Sammantaget lever därför Skutbergets motionscetral mycket väl upp även till de mycket högt ställda kriterier som krävs för att vara aktuellt som byggnadsminne”

– Motionscentralen är gammal och den har vuxit fram under den sociala revolution som gjorde att folkhemstanken väcktes. Det är en anläggning i världsklass, säger Rasmus Norling.

”Hotar kulturvärden”

Det är med anledning av den planerade upplevelseanläggningen Muminlandet som Rasmus Norling gjort sin ansökan. Han menar att motionscentralens kulturvärde är starkt hotat.

– Temaparken hotar de värden som finns på Skutberget i nuläget. Att hägna in och privatisera delar av Skutberget förstör kulturvärdena där.

Byggnadsminnesansökan avser främst byggnaden Skutbergets motionscentral, men Rasmus Norling anser också att ett område tillräckligt stort för att byggnadens karaktär, estetiska, och socialhistoriska värdensäkerställs bör bibehållas.

– Jag tror att det finns ganska goda möjligheter att få den byggnadsminnesmärkt. Just 1900-talet och dess kulturmiljö är prioriterat och Skutberget är ett utmärkt exempel på 1900-talets kulturmiljö, säger Rasmus

Inte emot temaparken

I ansökan skriver Rasmus Norling att ”Skutberget har en mycket lång historik av att vara Karlstadbornas främsta rekreationsområde och karaktäriseras av tillgänglighet och öppenhet. Dessa karaktäristiska drag förtydligas genom att fastigheten tidigt kom att ägas av Karlstad kommun, och därmed av kommunens invånare.”

– Det finns ju en pågående detaljplan som är ett hot mot kulturvärden, därför är det viktigt att ansökan kommer in, samtidigt kommer man ju inte börja bygga imorgon, säger han.

– Det handlar inte om att vara emot temaparken som sådan. Karlstad har hur mycket kust och fina områden som helst. Att hitta lämpliga platser är inga problem, däremot är det svårt att hitta en mer olämplig plats,  anser Rasmus Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.