– En vision vi har är att knyta samman så att man kan ta sig med båt runt hela Vänern, säger Anna Kjellgren som är operativt ansvarig för båtbussarna.

Vill ha båtbuss runt hela Vänern

Publicerad

I dag inleds båtbussäsongen i norra Vänern. En av årets nyheter är att man kan ta sig hela vägen från Grums till Kristinehamn med en och samma båt. Men framtidsplanerna är större än så.

– Nytt för i år är att vi kopplar samman Grums med Kristinehamn så att man på samma dag kan ta sig hela vägen med samma båt. I Kristinehamn tillkommer även nya hållplatser, det är bland annat Saxholmen där det finns en borgruin och Kalvön är också ny för i år, säger Anna Kjellgren som är operativt ansvarig för båtbussarna hos Karlstadsbuss.

Verksamheten utökas

Båtbussarna har funnits i Karlstad sedan 2008. Då började man med två båtar. Sedan dess har Karlstadsbuss strävat efter att utöka verksamheten.

– En vision vi har är att knyta samman så att man kan ta sig med båt runt hela Vänern i ett större projekt och då krävs samarbete med de olika kommunerna. Sedan tittar vi även på om vi kan utöka trafiken i norra älvfåran, vi har fått önskemål om att kunna åka till Skåre bland annat, så det hoppas vi kunna införliva.

 Att kunna åka runt hela Vänern med båtbuss, hur långt fram i tiden ligger det?

– Det ligger ett par år fram i tiden,  det krävs mycket planering men vi hoppas kunna kunna få igenom det inom en snar framtid i alla fall, säger Anna Kjellgren.

I år trafikerar åtta båtar 7 linjer. Det är två rederier som kör båtbussarna för Karlstadsbuss räkning, Karlstad Sjötrafik AB kör alla linjer utom linje 95 mellan Grums och Kristinehamn som körs av Ö-taxi från Dalarö.

Varierande passagerarström

 Antalet resenärer varierar från år till år, rekordet ligger på 52.000, men Karlstadsbuss hoppas hamna på samma nivå som i fjol.

– Det är väldigt väderstyrt. Förra året hade vi 45.000 resenärer och vi hoppas på något liknande i år, säger Anna Kjellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.