Värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) vill se ny lagstiftning för restaurangbåtar. Foto: SVT

Vill ha besiktningkrav på restaurangbåtar

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporten som visade att skrovet på den sjunkna restaurangpråmen Båten var helt sönderrostat kommer nu krav på skärpt lagstiftning när det gäller besiktning av restaurangbåtar.

– Rostiga bilar stoppas av bilbesiktningen men de här flytande likkistorna är det ingen som har ansvar för, det är otäckt, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Alla båtar som går i trafik kontrolleras regelbundet enligt sjöfartsreglerna, men en restaurangbåt eller pråm som ligger långtidsparkerad vid kaj omfattas inte av samma lagstiftning. Här vilar istället kontrollansvaret på ägaren. Om personal ombord slår larm kan Arbetsmiljöverket göra kontroller med hjälp av Sjöfartsinspektionen, men dagens lagstiftning är inte tillräcklig anser socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) som nu tänker vända sig till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Det krävs ju regelbundna kontroller och därför tänker jag rikta en fråga till ansvarig minister, säger Lars Mejern Larsson.

Restaurang Båten

”Det krävs ny lagstiftning”

Beroende på vad han får för svar kommer han motionera om en lagändring. Lars Mejern Larsson anser att ansvaret fortsatt ska ligga på ägaren, men att det ska finnas ett krav på regelbunden besiktning. Precis som bilbesiktningen idag sätter stopp för farliga bilar ska en ansvarig myndighet kunna sätta stopp för rostiga restaurangbåtar och pråmar innan olyckan är framme.

– Hur många fler båtar finns det inte runt om i landet som ligger så här, jag tänker på Stockholm, Göteborg och Västkusten. Det är skrämmande, säger han.

Du har ju suttit i det ansvariga utskottet länge har ni aldrig diskuterat den här frågan?

– Nej, om jag inte glömt något, men det är ju tydligt att det brister här oavsett, sägar Lars Mejern Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet