• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Jägarnas riksförbund anser att 63 vargar ska skjutas i Värmland i vinter. Foto: TT

Vill ha licensjakt på 63 vargar i Värmland

Jägarnas Riksförbund vill ha licensjakt på 63 vargar i Värmland i vinter. Sammanlagt i landet bör minst 166 vargar skjutas, anser förbundet.

– När det finns en miniminivå ska vi använda den. Vi tycker det är nog nu. Vi måste ta tag i att vargstammen ökar år från år, säger Henrik Tågmark, förste vice förbundsordförande i Jägarnas Riksförbund, till tidningen Jakt&Jägare.

Vill ha ett levande landskap

Jaktkvoten organisationen lagt fram bygger på att vargstammen bör minska till 270 vargar totalt i landet. Det utifrån ett riksdagsbeslutet som säger att Sverige ska ha 170-270 vargar.

– Älgstammen har kollapsat i vissa områden och det är tamdjursägare som tvingas lägga ner fårdriften. Ska vi ha ett levande landskap kan inte vargstammen fortsätta växa, säger Henrik Tågmark till tidningen.

Någon exakt siffra över vargstammens storlek finns inte, men enligt Jägarnas Riksförbund finns det fler än 355 vargar som den senaste inventeringen pekade på.

Förra årets kvot

Vid den senaste licensjakten på varg i vintras sköts sammanlagt 25 vargar i hela landet, elva av dem i Värmland.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland, säger till tidningen Expressen att hon inte vill föregå beslutet som ska tas senare av Länsstyrelsen men kan direkt säga att det antal vargar som Jägarnas Riksförbund vill ska skjutas inte är realistiskt.

– Vi har ett ramverk av lagstiftning, domar och praxis att utgå ifrån och då kan det inte bli tal om några sådana här siffror. Jag skulle tro att vi hamnar betydligt närmare förra årets kvot än den som JRF föreslår, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer