Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jon Kleppenes, läkare i Torsby, säger att majoriteten på ortopedakuten i Torsby kommer från Branäs. En Mobil röntgenutrustning som kan stationeras i norra Värmland under vintern vore en bra idé, tycker Kleppenes. Foto: Filip Jemtelius

Vill ha mobil röntgen i norr: ”15 000 risktagande gäster”

Publicerad

Regionpolitikern Ann-Katrin Järåsen (S) vill få till en portabel röntgenenhet. Dels för att lätta på trycket på akutmottagningarna, dels för att drabbade ska slippa långa transporter.

– Majoriteten av ortopedpatienterna kommer från Branäs – så är det, säger läkare Jon Kleppenes i Torsby.

Från jul till slutet på sportlovsveckorna märker ortopedakuten i Torsby av en markant ökning av patienter. Anledningen är skidturismen i norr, framför allt Branäs.

– Det finns ju 15 000 risktagande gäster i Branäs per dygn, och det händer olyckor, så är det, säger Jon Kleppenes, läkare i Torsby.

Portabel röntgen

Torsbys förra kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S), numer regionpolitiker, vill få till en portabel röntgen i regionen som kan flyttas runt.

– Under vintern skulle man kunna ha en sådan portabel röntgen på vårdcentralen i Likenäs. Då skulle man kunna sålla bort dem som inte behöver akut hjälp och skulle slippa en hel del långa och tidskrävande ambulanstransporter.

Ann-Katrin Järåsen har lyft frågan med partikamrater i regionfullmäktige, och hoppas att man ska kunna hitta en lösning.

”Fungerar utmärkt”

Tanken är inte ny. Under rallycrossen i Höljes har man haft mobil röntgenutrustning på plats. Där bland andra Torsbyläkaren Jon Kleppenes har varit med och jobbat.

– Det fungerar alldeles utmärkt för fotleder och liknande. Det blir ett bra sätt att sålla och lätta på trycket för akuten i Torsby.

I inslaget utvecklar Anna-Karin Järåsen tankarna om en portabel röntgen och Jon Kleppenes om fördelarna med arbetssättet, men också problematiken med bemanningsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.