– Det är som en enorm käftsmäll. Jag känner mig enormt upprörd, det här var inte alls vad vi hade förväntat oss, sa Therése Lindh när domen kom. Foto: SVT

S och V vill överklaga dom om bergtäkt i Ulvsby

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Karlstad att mark- och miljödomstolens dom, som ger klartecken för en bergtäkt i Ulvsby, ska överklagas.

Därför begär partierna att det ordnas ett extra kommunstyrelsemöte för att få hela kommunen med på en överklagan.

”Det är rimligt att kommunen fullföljer hela den rättsliga processen”, skriver partierna.

Som SVT tidigare rapporterat säger mark- och miljödomstolen ja till bergtäkten. Domen meddelades 21 januari i år och kom som en chock för flera av de boende i området.

– Det är som en enorm käftsmäll. Jag känner mig enormt upprörd, det här var inte alls vad vi hade förväntat oss, sa Therése Lindh som bor i Ulvsby och som är en av dem som drivit ärendet.

Det är en tvist som pågått i många år. Tidigare har miljöprövningsdelegationen vid tingsrätten i Örebro gett klartecken till bergtäkten, men det beslutet överklagades och såväl ett antal boende, som Karlstads kommun och Länsstyrelsen i Värmland stod bakom överklagandet. Trots det sa mark- och miljödomstolen ja till bergtäkten.

Även om det nu görs en överklagan av domen är det oklart om en högre instans prövar ärendet och ger prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.