Marias bästa vän Baraa var bara 23 år när hon dog i cancer Foto: SVT

Vill skapa mötesplats för cancerdrabbade i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Hon har förlorat sin mormor, sin farmor och sin bästa vän till cancern. Nu vill Maria Sidetun från Deje starta en möteplats för cancerdrabbade och deras anhöriga i Karlstad.

– Ibland kanske man vill prata ut och kunna vara sårbar utan att någon dömer, säger Maria Sidetun.

Hennes bästa vän hade tagit studenten och fått jobb när hon drabbades av cancer. Maria Sidetun från Deje skulle nu tvingas följa sin vän genom en svår tid, genom cellgiftsbehandlingar och sjukhusvistelser. Då fann de stöd och gemenskap i föreningen Ung Cancer i Göteborg. Nu engagerar sig Maria för att skapa en liknande mötesplats i Karlstad.

– Många kanske har föräldrar som är sjuka och de är runt omkring det där hela tiden. De kanske vill komma ut och bara umgås, utan att behöva förklara sig eller utan att behöva sätta på sig någon mask, säger Maria Sidetun.

Foto: Privat

Maria vet hur viktig den här mötesplatsen är, hon har stått bredvid sin bästa väns sjukhussäng och mist både sin mormor och farmor i cancer.

– Om man har någon där som går igenom samma sak och har samma erfarenheter, så man förstås varandra på ett annat sätt, fortsätter Maria.

Bästisar sedan länge

Maria träffade kompisen Baraa vid den där tiden i livet då man får en bästis. Baraa hade precis flyttat till Deje och Maria minns den dagen väl.

– Jag var väl runt nio, tio år tror jag. Jag vet att jag till och med skrev i min dagbok att jag börjat prata med en tjej och jag tror hon kan bli nära vän till mig, berättar Maria med en glimt i ögonen som inte går att ta miste på.

Det är glada minnen från de tidiga skolåren. De var tonåringar tillsammans. De spelade innebandy i samma lag. Men strax efter Baraa tagit sin studentexamen kom smärtan i höften. 

– Då sa jag, nu åker vi till akuten, säger Maria, nu med ett annat allvar i rösten.

På sjukhuset undersökte man Baraa. Hon blev ombedd att återkomma om ett par dagar. Det blev övernattning hemma hos Maria i väntan på återbesöket, då skulle provsvaren vara klara.

– Jag åkte med henne in igen till sjukhuset och då berättade läkaren att hon hade något som växte, en tumör.

Ett drygt år kämpade Baraa mot sjukdomen Foto: SVT

Tomrummet mellan sjukhuset och livet utanför

Baraa hade drabbats av cancerformen Ewings sarkom. Cellgiftsbehandling sattes in, strålbehandling, och hon blev tvungen att vistas långa perioder på sjukhus i Göteborg. Det var en tid då Maria försökte finnas där som stöd men också, för att fylla det tomrum som kan uppstå mellan livet på sjukhus och livet utanför.

Nu vill Maria Sidetun från Deje starta en möteplats för cancerdrabbade och deras anhöriga i Karlstad Foto: SVT

– Ena sekunden var hon hemma hos mig och hälsade på, vi firade min födelsedag. Nästa dag ringde hon mig och sa att hon låg på sjukhus för att hon inte kunde andas. Glimten i Marias ögon finns kvar när hon berättar. Rösten är fylld av värme men blicken får en annan skärpa när de svåra stunderna tar allt större plats i hennes berättelse. 

Ett drygt år kämpade Baraa mot sjukdomen. Hon dog tjugotre år gammal.             

Vill bygga mötesplats i Värmland

Under tiden då Baraa låg på sjukhus i Göteborg hittade Maria och Baraa föreningen Ung Cancer. Tillsammans gick de på cancer-galor och medlemsträffar. Ung Cancer finns till för unga vuxna mellan sexton och trettio år som lever med cancer eller är närstående till någon som drabbats. Föreningen finns på tjugo orter runt om i Sverige och nu vill Maria vara med och arrangera träffar även i Karlstad.

– Vi ska fika, vi ska pärla cancerarmband och vi ska gå på bio. Vi ska umgås, berättar Maria om träffarna som drar igång den 19 mars.

Nu vill hon använda sina erfarenheter och bygga en mötesplats där umgänget känns otvunget och tryggt.

– Ibland kanske man inte vill prata alls. Ibland kanske man vill prata ut och kunna vara sårbar utan att någon dömer eller tycker att det är konstigt, säger Maria Sidetun.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.