Arkivbild. Foto: SVT

Vill tysta musiken

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland vill att regeringen utreder en lagändring för att stoppa bilförare som uppträder störande.

I Värmland har flera kommuner fått ta emot klagomål från boende i centrum som fått nattsömnen förstörd av hög musik.

– Till länsstyrelsen har det kommit tydliga signaler om att hög musik och oljud från fordon är ett problem och att det väcker starka känslor. Vi har fått veta att omkringboende som drabbas upplever det som mycket påfrestande då det påverkar både nattsömn och hälsa, säger Gith Nilsson på Länsstyrelsen Värmland i ett pressmeddelande. 

Vill utreda lagändring

Enligt länsstyrelsen saknas det idag stöd för att hantera problemet. Kommunerna kan införa förbud mot störande buller på offentliga platser, men bara om dessa störningar drabbar andra trafikanter.

Nu föreslår Länsstyrelsen i en skrivelse till Justitiedepartementet att regeringen borde utreda om det går att införa en lagändring för att komma till rätta med problemet, alternativt att ge kommuner möjligheter att införa förbud om människors hälsa påverkas av höga ljudvolymer.

Länsstyrelsen vill även att polisens och kommunernas möjligheter att hantera situationen ses över.

– Det är inte acceptabelt att många människor tvingas leva med bullerproblem på nätterna och det känns därför angeläget att vidta de åtgärder vi kan och lyfta frågan till högre instans, säger landshövding Kenneth Johansson, som undertecknat skrivelsen till Justitiedepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.