Entrén på Karlstad Universitet Foto: SVT

Vill veta varför äldre startar eget

Publicerad

Var fjärde företag som startas idag startas av någon över 50 år. En ny studie vid Karlstad universitet får tre miljoner för att undersöka gruppen äldre företagare.

Forskningsprojektet ”Företagande sent i livet” ska drivas vid Karlstad universitet under tre år, från och med januari nästa år. Clary Krekula och Elin Vadelius från Karlstad Universitet kommer tillsammans med Elisabeth Sundin från Linköping universitet att undersöka den växande gruppen företagare som är äldre än 50 år.

– Vi kommer även lyfta in aspekter som genus och mångfald. Syftet med projektet är att bidra till ökad kunskap om en grupp företagare som växer i samhället, möjligheter och begränsningar för företagande i högre ålder samt vilka typer stöd som äldre nyetablerade företagare efterfrågar. Studien är undersökande i sitt upplägg och syftet är även att utveckla ny teoribildning inom området, berättar Clary Krekula i ett pressmeddelande.

Forskarna ska genomföra intervjuer med olika fokusgrupper, och förväntas avsluta projektet 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.