Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lösningen vore väl att man moderniserar”- i klippet berättar Kjell Landin om varför Villaägarna vill se en förändring när det kommer till snöskottningslagen. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Villaägarna vill skrota snöskottningslagen: ”Förlegad lag”

Publicerad

Villaägarnas riksförbund vill ta bort snöskottningslagen. Anledningen är att den är otydlig och omodern enligt Kjell Landin, ordförande Villaägarna Karlstad.

– Det finns en väldig oklarhet kring reglerna, kommunerna har fullständigt olika appliceringar.

Lagen innebär att kommunerna kan lägga ansvaret för skottning och halkbekämpning intill fastigheter på fastighetsägarna. Fastighetsinnehavare är då skyldiga att utföra snöröjning inom områden som i detaljplan redovisas som kvartersmark.

Villaägarna: Snöröjningen blir inkonsekvent

Villaägarna menar att lagen gör att snöröjningen blir väldigt inkonsekvent på grund av att alla inte har den fysiska förutsättningen att snöröja.

– Då kan ena trottoarsidan vara orörd medans den andra är skottad, säger Kjell Landin.

Är det inte rimligt att krav finns på fastighetsägare?

– Visst ska det vara krav men jag tror det hade varit enklare att komma fram till lösningar om vi hade ett moderniserat koncept att arbeta efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.