Hör stipendiaten Leif Engström om sin värmländskt inspirerade konst. Foto: SVT

Villor och granskog i Klässbol inspirerar Leif Engström

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige konstnären Leif Engström från Brunskog har just blivit en halv miljon kronor rikare. Detta då han fått Åke Andrén Stiftelsens stora konstnärsstipendium – vilket är Sveriges största av det här slaget.

Stipendiet går inte att söka. Istället är det en jury som utser några kandidater bland unga lovande konstnärer och av dem väljer sedan stiftelsen en av dem till årets stipendiat.

Numera bor Leif Engström i Stockholm, men han hämtar ofta inspiration från sin hembygd Brunskog. Leif Engström arbetar särskilt med måleri i stora format, ofta med skog och förortsmiljöer i möten mellan land och stad.

Han är uppväxt i Vikene och flyttade senare till Klässbol, något märks tydligt i hans måleri. Han har haft flera utställningar, bland annat på Rackstadsmuseet i Arvika och hos Lars Lerin på Sandgrund i Karlstad, men har fortsatt att arbeta ganska anonymt. Med det stora stipendiet kanske det ändras, och häromdagen fick han ta emot utmärkelsen vid en ceremoni på Waldemarsudde i Stockholm.

Gedigen utbildning

Trots sin unga ålder har Leif Engström en lång utbildning och flera utställningar bakom sig. Han har bland annat studerat vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 2013 – 2015 och utexaminerades 2020 från Kungl. Konsthögskolan. Han har haft separatutställningar på Rackstadsmuseet i Arvika, i Stockholm, Örebro och Karlstad och är representerad bland annat i Stockholm konst, SAK och Region Värmland.

Så här lyder motiveringen till årets stipendiat:

Leif Engström arbetar särskilt med måleri i stora format, ofta med landskap, växtlighet och förortsmiljöer, och möten mellan land och stad. Hans verk ger uttryck för en spänningsladdad mystik och olika stämningar. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, som på ett intresseväckande sätt kombineras med referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. Leif Engström har med sitt utforskande och nyskapande måleri utmärkt sig som en av de ledande konstnärerna i en yngre generation i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.