Miljonersättning för djurskador

Publicerad

Ersättningarna för viltskador på tamdjur och grödor når rekordnivåer i Värmland i år.

Det är framförallt vargangrepp på får som lett till att kostnaderna för skador orsakade av fredat vilt ökar i Värmland. Hittills i år har länsstyrelsen betalat ut 646 000 kronor för skador på tamdjur och 254 000 kronor för skador på grödor, totalt 900 000 kronor. Men det kommer inte stanna där.

– Vi kommer att betala ut en dryg miljon innan året är slut, framförallt till fårägare och ett antal hundägare. Det är första gången vi spräcker miljongränsen i länet, säger Fredrik Wilde som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

16 hundar dödade

Kostnaderna för skador på tamdjur har ökat dramatiskt de senaste två åren. I år har 16 hundar dödats, vilket är mycket enligt Fredrik Wilde. Under 2011 och 2012 låg kostnaderna för skadade tamdjur på ett tjugotal tusen kronor per år och kostnaderna för skador på gröda, bland annat förorsakade av tranor, var långt större. Men nu råder det omvända. Samtidigt har den totala kostnaden stigit med närmare 70 procent.

– Det är bekymmersamt. Vi vill ju ha så lite skador som möjligt och jobbar därför förebyggande. Det vi har att jobba med när det gäller varg och får är att uppmana djurägare att söka bidrag för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, till exempel, sägerFredrik Wilde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer