Foto: Bengt Hedin/SVT

Viltolyckorna ökar – Värmland bland de hårdast drabbade länen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet viltolyckor ökar och Värmland är ett av de län som är allra hårdast drabbat, enligt polisen. Hittills i år har närmare 3 000 viltolyckor inträffat i länet.

Under veckan skedde exempelvis en olycka där en bil kolliderade med en älg på väg 175, söder om Arvika – en av de vägsträckor som är mest utsatta för viltolyckor.

– De här olyckorna ökar sakta men säkert varje år, säger Erica Broström, regionansvarig vid polisen för viltolycka i Bergslagen.

Vanligast att krocka med rådjur

Allra vanligast är rådjursolyckor, men också älgolyckorna är många. Dessutom har ett antal olyckor med rovdjur inträffat i länet.

– Det stora antalet olyckor innebär ökade samhällskostnader på grund av de här olyckorna, säger hon.

Viltolycksvecka

Den här veckan läggs speciella informationsinsatser på ämnet då det är nationell viltolycksvecka.

-  Det betyder mycket att vi får vara med att sprida budskap om hur vi kan minska risken att hamna i en viltolycka, säger Erica Broström.

I videoklippet berättar Erica Broström om orsakerna till Värmlands höga viltolyckssiffror och vilka vägar som är bland de hårdast drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.